Minkä takia joulu ahdistaa?
Juhlapyhät ja erityisesti perhejuhlat saattavat nostaa pintaan monenlaisia tunteita.
Vaikka itse sisimmässään ymmärtäisi, minkä takia tietyt pyhät tuntuvat hankalilta, saattaa ympäristöstä tuleva paine tuoda tilanteeseen oman kuormittavuutensa. Voi olla, että tunnet velvollisuutta vierailla joulun aikaan sukulaisten luona, vaikka ajatuskin tuskastuttaa. Ehkä sinulla on omaa perhettä, joka nauttii joulusta, toisin kuin sinä. Kukapa sitä haluaisi oman huonon mielensä vuoksi pilata muidenkin joulun? Niinpä saatat sinnitellä ja pinnistellä, jotta muu perhe ei vaistoaisi omaa tunnetilaasi. Jo pelkkä työpaikan kahvipöytäkeskustelu saattaa tuntua vaikealta. Entä jos ei itsellä ei ole perhettä, kenen luokse mennä viettämään joulua? Ehkä vietätkin joulun ihan yksin ja ympärillä oleva perhehehkutus saa sinut valtavan surulliseksi. Saattaa myös olla, että joulun kaupallisuus tai uskonnollisuus ahdistaa sinua. Ehkä taloudellinen tilanteesi ei mahdollista toivomasi kaltaista joulua. Kun joulu ahdistaa, saattaa tunne herättää jopa syyllisyyden ja häpeän tunteita: Jouluhan on ilon ja onnen juhla, mikä minua vaivaa?
Elämässäsi on kaikki hyvin, mutta joulun aikaan jotain tapahtuu: Saatat tuntea itsesi surulliseksi ja jopa masentuneeksi. Ärtyneeksi. Mutta saako sitä ilmaista, kun on joulu? Ja entä jos et edes tiedä mitä on tapahtumassa ja mikä tunnekuohua aiheuttaa?
Kaikki on hyvin, mutta silti tunnet ahdistusta
Joulun lähestyessä mielialasi muuttuu apeaksi. Saatat tuntea voimakasta väsymystä tai olla hurjassa ylivireystilassa. Ehkä sinun tekisi mieli vain kömpiä jonnekin piiloon ja palata sieltä takaisin vasta joulun jälkeen. Huomaat olevasi myös herkässä mielentilassa: Ärsyynnyt helposti ja sinua saattaa itkettää.
Muistutat itsellesi, että kaikki on elämässäsi juuri nyt hyvin. Saatat ehkä ohimennen ajatuksissasi piipahtaa lapsuuden jouluissa, jolloin mikään ei ollut hyvin. Tulloin joulun aika oli tulvillaan stressiä, surua ja turvattomuutta. Kehosi muistaa tuon kaiken. Joululaulut, joulun tuoksut, jouluruuat ja jouluohjelmat saattavatkin toimia traumalaukaisijoina, eli triggereinä. Vaikka tietoinen mielesi tietää, että olet turvassa, kehosi meneekin hälytystilaan.
Kuinka sitten selvitä joulusta?
Ole joulun aikaan itsellesi ihan erityisen lempeä ja armollinen. Mieti, mitkä sinua ahdistavista asioista ovat ihan oikeasti sellaisia, joita et pysty välttämään tai tekemään helpommiksi kohdata. Onko ”pakko” ihan oikeasti ”pakko” ? Mitkä asiat tuovat sinulle iloa? Keventäisikö oloasi luonnossa käveleminen, kirjan lukeminen tai lempimusiikin kuunteleminen? Mieti, millä tavalla voit parhaiten luoda itsellesi hyvää mieltä.
Millaisten ihmisten seurassa sinulla on turvallinen ja hyvä olo? Jos tunnet velvollisuudeksesi joulun aikaan tavata hankalia tunteita herättäviä ihmisiä, yritä piirtää itsellesi terveet ja turvalliset rajat. Mieti, kuinka kauan sinun tarvitsee viettää aikaa itsellesi hankalassa seurassa. Muista myös, että sinulla on oma ääni: Pyri puolustamaan itseäsi ja läheisiäsi, mikäli tunnet siihen tarvetta. Sinä olet arvokas ja sinulla on oikeus tuntea olosi turvalliseksi.
Jos ajatus tuntuu sinusta hyvältä, voit sulkea silmäsi ja mielessäsi ottaa sisäistä lastasi lempeästi kädestä kiinni ja luvata: ”Minä pidän sinusta nyt huolta. Me selviämme yhdessä mistä tahansa. Myös tästä joulusta.” Voit halutessasi kuvitella itsesi korkealle avaruuteen, tähtien joukkoon. Kuvittele katselevasi sieltä alas tänne maailmaan. Lähetä itsellesi rakkautta ja myötätuntoa ja huomaa samalla, kuinka pieni osanen koko valtavasta maailmankaikkeudesta tämä hetki ja tämä joulu lopulta on. Muista, että kaikki menee lopulta ohi. Kohta tämäkin aika on pelkkä muisto, muistojen alati soljuvassa virrassa.
Ja muista: Kun pidät omasta hyvinvoinnistasi huolta, on muillakin ihmisillä mukavampaa seurassasi. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen ei siis ole millään tavalla itsekästä! Jos voit huonosti, ei sinulla myöskään ole energiaa muille ihmisille, tai heidän tarpeilleen.
Suosittelen lämpimästi myös avun hakemista, jos joulun aika tuntuu sinusta liian hankalalta. MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Minunkin kanssani voi puhua monenlaisista asioista ja pohtia, millä tavalla omasta elämästään saisi enemmän itsensä näköistä. Lempeästä valmennuksesta kerron lisää täällä. EFT-terapia puolestaan auttaa tehokkaasti purkamaan kehoon patoutuneita tunteita.
Lämmin halaus sinulle! Olet tärkeä.